SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Systeemdenken… is wijze wetenschap

mobile hout

Een systeem kan gezien worden als een mobiel. Wanneer men aan een van de elementen raakt heeft dit invloed op alle andere elementen. Deze invloeden en het gedrag van deelelementen onderzoeken is waar systeemdenken over gaat. Op basis van de verworven inzichten kunnen we dan systemen ontwerpen en besturen die veerkrachtig zijn, systemen die kunnen omgaan met de complexiteit van de omgeving.

Elke mens is een systeem op zich! Kennis is onze basis om te kunnen leren. Handelen en leren zijn een voortdurende wisselwerking. Kennis kan nooit een doel op zich zijn maar is nodig om zin te geven aan wat we zien gebeuren, onze waarnemingen. Zonder zingeving en doel, zonder te weten waarom we iets doen, worden we gek.

Deze blogsite is ontstaan als ondersteuning voor het project Switch 2 Systeemdenken en zich richt op onderwijs en vorming in al zijn geledingen. Je vindt hier informatie over toepassingen, over wat er gebeurt nadat mensen een eerste inzicht in systeemdenken hebben opgedaan en aan de slag gaan om deze nieuwe kennis en ervaring te gebruiken in een leeromgeving, in dit geval het onderwijs, de praktijk in de klas en leertrajecten allerhande.

Je vindt hier ook bronnen, Engelstalig in overvloed en  Nederlandstalig materiaal dat ontworpen is door docenten, studenten, leraren, leraren in opleiding en leerlingen uit diverse achtergronden.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 januari 2014 door en getagd als , , , .

Navigatie

%d bloggers liken dit: