SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Hoe gaat het met Switch 2 systeemdenken?

Wel… het gaat goed!

De berichten van de Vlaamse Overheid zijn beloftevol.
Meer autonomie en minder regels voor leraren kan ik erg aanmoedigen. Leraren zijn eerst en vooral mensen, met veelvuldige talenten en ook hier en daar een gebrek. Niet als louter uitvoerder maar als mens en als professional voor de klas mogen staan met goede kanten en hier en daar een tekortkoming die open en bespreekbaar is geeft zin aan de lesopdracht. Routine is een belangrijk aspect van het dagelijkse werk van de leraar om overzicht te kunnen houden over het geheel en de samenhang. Maar de veranderende omstandigheden in de wereld van het kind vragen van elke professional een lerende houding. En aan die professionalisering en de bijhorende leerhouding wordt gewerkt. http://schoolofeducation.eu/masterclass2014

silk_road_v2
Verder kan ik nog melden dat ook buiten Vlaanderen meer aandacht komt voor systemisch onderwijs. Er lopen initiatieven in Bulgarije, China, Denemarken, Frankrijk, Hongarije en Turkije. Initiatieven waar de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs de handen in mekaar slaan om evolutie mogelijk te maken in onderwijssystemen die gebaseerd zijn op fragmentering, uniformiteit en productiviteit naar een onderwijs dat vertrekt vanuit onderlinge verbondenheid, diversiteit en zelforganisatie, voor leraren, leerlingen en hun leefgemeenschappen.

Het onderliggende waardenpatroon dat al deze initiatieven draagt blijft ‘zorg goed voor jezelf, de ander en het geheel’, ook vanuit een emotioneel standpunt. Leren omgaan met de eigen emotie, de emotie van de ander en de ‘emotie’ van het systeem namelijk de interactie en haar effecten. Dat alles met als doelstelling het ‘samen-leren’, de sociale cohesie en de sociaal-emotionele ontwikkeling te bevorderen in de levende systemen waar mensen actief zijn.

Het belangrijkste van deze internationale ontwikkeling is de verbinding die ontstaat met andere schoolsystemen. De samenhang maakt dat het proces versnelt, een samenhang tussen systemen/organisaties en ook binnen de systemen/organisaties zelf. Wat ontstaat is een druppeltjesnevel van kleine maar zichtbare initiatieven rond systeemdenken en systeemprincipes die zich over de maatschappij uitspreidt om zo mensen maximaal te bereiken en uit te nodigen op een andere manier te kijken naar hun plaats en rol in het geheel.

Dan is er ook nog een herschikking van de agenda.
Naar aanleiding van onze infosessies die doorgingen in de maand mei in Gent en Leuven, vatten we het plan op om een reeks van 10 sessies te organiseren, praktijkgerichte sessies die laagdrempelig zijn, aan een bijzonder democratische prijs, buiten de schooluren…
Maar blijkbaar is dat toch niet waar mensen uit het onderwijs op ingaan.
We hertekenen dus de agenda en stellen een werkvorm voor van een korte dag, van 14 u tot 19 u – met een broodje in de pauze. Hiervoor kan iedereen inschrijven die nieuwsgierig is naar het onderwerp.
De eerste sessie is voorzien in Leuven op dinsdag 25 november 2014 en gaat over hoe systeemdenken, systeemervaren en systeemtools kunnen helpen bij het sociaal-emotionele leren van kinderen en volwassenen.

De triple focus beschreven door Daniel Goleman en Peter Senge staat voor:

  1. het bewustworden van jezelf in relatie tot wie je wil zijn, welke emoties je ervaart en hoe je daarmee kunt leren omgaan;
  2. het verbinden met de ander. Hoe kun je leren samen werken, samen leren en samen leven?;
  3. de verbinding met de wereld. Hoe kun je leren omgaan met complexe problemen die je dagelijks kunt ervaren.

Guus en ik laten die avond zien hoe de tools van systeemdenken ingezet kunnen worden om ontwikkeling te realiseren in elk van de drie verschillende vormen van focus.
Voor meer info hierover zie:  Agenda
Flyer downloaden:
25 nov 2014 flyer basis
25 nov 2014 flyer secundair&hoger

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: