SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Hoe gaat het met Switch 2 systeemdenken – nieuwsbrief december 2014

November  was een drukke maand voor Switch waarvoor dank!

6 november een presentatie bij de Algemene Vergadering van de School of Education, een dochter van de KU Leuven als netwerk voor lerarenopleiders en opleidingen. De handout kan je terugvinden bij de tab “Systeemdenken” van de website.

17 novemelastieken met verbinding Iber een dag Systeemdenken voor de docenten en studenten van de richting Ecotechnologie van het Vives in Kortrijk.

Samenwerken met deze jongeren die zeer gedreven zijn en kritische vragen niet uit de weg gaan was voor mij heel interessant. Door de oefeningen en hun feedback leer ik zelf telkens weer bij. we mochten ook gebruik maken van een mooie locatie in de buurt van Kortrijk en vlakbij de Campus. Heel prettig geregeld!

Tussen de plooien van het internet ontdek ik ook interessante initiatieven… In Nederland bijvoorbeeld   http://innovatieklas.nl/
Misschien kunnen Vlaamse studenten ook aansluiten?

dynamisch multilevvel perspectiefOok nog veel gehad aan het Benelux congres van LNE waar Erik Pardis, Gert Biesta en Flor Avelino bijzonder interessante standpunten toelichtten en waar systeemdenken als denkkader en ook als term voortdurend doorheen fietste.
Tijdens deze conferentie stelde ik ook vast dat er nood is aan kennisoverdracht en het verwerven van inzicht in het fenomeen systeemdenken, aan harmonisering in een curriculum, een soort fundament dat ook als dusdanig erkend wordt en door de diverse takken van de wetenschap (niet alleen harde wetenschappen) aanvaard is. Een brede basis die generiek gebruik toelaat in om het even welke context en die de mogelijkheid biedt om te verdiepen en zo inzichten te ontwikkelen die een meer evenwichtige keuze mogelijk maken.

In de bedrijfswereld is er evolutie zichtbaar die zich sterk ent op systeemdenken.
“Integrated thinking is the active consideration by an organization of the relationships between its various operating and functional units and the capitals that the organization uses or affects.
Integrated thinking leads to integrated decision-making and actions that consider the creation of value over the short, medium and long term.”   http://www.theiirc.org/international-ir-framework/
Studenten in contact brengen met systeemdenken is echt geen verloren tijd!

25 november ging een open studiedag door in Heverlee met als onderwerp de rol van systeemdenken bij het sociaal en emotioneel leren van kinderen en volwassenen. 14 geïnteresseerde mensen uit het onderwijsveld leerden bij over mentale modellen en hun impact op ons handelen.  Voor mij was hier een heel belangrijke link naar de uiteenzetting van Erik Paredis en het schema van het multilevel perspectief dat misschien ook wel in ons hoofd zit. Het Regime als mentaal model dat onder invloed staat van de maatschappelijke druk van bovenaf en de behoefte aan evolutie en ontwikkeling van onderuit.
Ook hier hebben de oefeningen en spelvormen mij nieuwe inzichten gebracht. De oefeningen blijven dezelfde, de deelnemers veranderen en dus ook de interpretatie en de aannames die er het gevolg van zijn. Uitermate boeiend, hartelijk dank!!!

In februari en maart 2015 organiseren we opnieuw open studiedagen. Deze keer gaan we op zoek naar de fundamenten van systeemdenken. Wat is een systeem? Wat is de rol en de functie van diversiteit in een systeem? Wat betekent requisite variety? Hoe kijken we naar de factor tijd? Hoe gaan we om met hiërarchie in een systeem, en zo meer…
We zorgen voor een combinatie van stukjes theorie en vooral oefeningen en transfer naar de praktijk van het schoolgebeuren, in de klas of als schoolhoofd of begeleider.

Tijdstip:   24 februari van  14 tot +/- 20 uur
24 maart van 14 tot +/- 20 uur
Locatie:   Bourgoyen – Ossemeersen bij Gent
kostprijs: 90 euro per persoon per dag – broodjesmaaltijd inbegrepen

Vriendelijke groet en tot ziens!

Rita Dehaes

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: