SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Systeemdenken en de daaruit voortvloeiende… Veerkracht

veerkrachtOp 2 februari ontving Carl Folke een eredoctoraat van de KU Leuven.
Dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Iets meer zicht op het begrip veerkracht …

de campuskrant van de KU leuven:  http://nieuws.kuleuven.be/node/14604
… Het draait allemaal om systeemdenken: “Bij een ecosysteem moet je niet alleen naar de boom of de vis kijken, maar naar de hele omgeving met alle andere organismen die het mogelijk maken dat die boom of die vis leeft. En de biosfeer – dat dun laagje van de aarde en de atmosfeer waarin leven mogelijk is – is ons ultieme ecosysteem. De natuur is geen sector van onze maatschappij, maar een voorwaarde ertoe.

… Folke staat vooral bekend voor zijn werk over resilience. Het concept helpt om een ecosysteem te zien als iets dynamisch, legt Folke uit: “Resilience is de veerkracht van een ecosysteem om stand te houden en zich te ontwikkelen bij schokken.

… Ook de mens is als soort veerkrachtig. Ik ben hoopvol. Er is een verschuiving in de mindset aan de gang, bijna als een renaissance: van een postindustrieel tijdperk naar een biosfeertijdperk. Door de discussie over de klimaatsverandering komt dat in een stroomversnelling. Mensen beseffen dat het niet gaat over de tijger of de panda redden, maar over de natuur als fundament van onze samenleving, over ons water, voedsel en frisse lucht. Politici en multinationals beseffen dat ook.”

De  Standaard publiceerde een artikel… http://www.standaard.be/cnt/dmf20150203_01510055?shareId=ee9739cb4ff4c219fff5af94b64bb08c256a904ef3516c54db454f20d31b75ec3f28e2fac35750d50030cd0f8e8752443ff218885da3656079d744b360f5efea
Carl Folke is stichter en directeur van het Stockholm Resilience Centre dat zich toespitst op de wijze waarop samenlevingen zich in interactie met hun biofysische omgevingen voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hij werkte een aantal theorieën en concepten uit om de mensheid te helpen terug stuurlui te worden van de aarde in zijn geheel. Zijn onderzoek inzake de veerkracht van socio-ecologische systemen om te herstellen na een schok is van belang voor beleidskaders die de klimaatsverandering willen aanpakken.

Een bijdrage van Argusactueel …
http://www.argusactueel.be/binnenlands-nieuws/%E2%80%9Cveel-veerkracht-nodig-om-probleem-klimaatopwarming-te-overwinnen%E2%80%9D-carl-folke

Ook in Vlaanderen zijn mensen bezig met veerkracht…

Klik om toegang te krijgen tot veerkracht%20denken%20rd.pdf

http://www.levendvlaanderen.be/index.php/2010/09/veerkracht-en-complexiteitsdenken/
http://sowit.khleuven.be/Projecten/Veerkracht-en-burgerschap

Want veerkracht en systeemdenken hebben een breder werkveld dan uitsluitend het “groene gedachtegoed” !!!
Laat ons dat niet uit het oog verliezen.

En dan is er nog dit…   Een TED-x gewijd aan onderwijs!!!

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3877790/2015/03/02/Kinderen-leren-alleen-denken-op-een-niveau-dat-niet-meer-bij-deze-tijd-past.dhtml

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 maart 2015 door en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: