SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Maart 2015 – een vruchtbare maand!

IMG_0010 email groot formaatOp 24 maart hadden we een energieke en van humor voorziene dag in Bourgoyen. Dat was echt fijn!  Het schept natuurlijk wel verwachtingen naar de volgende samenkomst op 21 april… waarop jullie van hart zijn uitgenodigd. Inschrijven kan via de volgende link : https://systeemdenken.me/agenda-3/

Een nieuw experiment is opgestart in een technische school in het Leuvense. Op maandag, tijdens de middagpauze werk ik samen met leerlingen, los van klas of richting aan het leren omgaan met systeem tools. Het is de bedoeling dat leerlingen en leraren samen dit leerproces doorlopen zodat de kans op verankering groot is. Voorlopig is het erg nieuw en is er naast nieuwsgierigheid vooral een afwachtende houding van de leraren. We geven het project een kans tot de zomer en evalueren dan hoe het verder kan gaan. Wordt vervolgd…

Onlangs kreeg ik de kans om mee te werken aan de “impulsdag Warme School” die doorgaat op 19 mei 2015 in Mechelen.

Systeemdenken is een bijzonder bruikbare basis om wat kinderen ervaren en denken zichtbaar te maken. Het helpt hen om een verhaallijn op te bouwen, verbanden te zien tussen gebeurtenissen, hoofd- van bijzaken te onderscheiden en zo veel meer. Dat kan vanaf de leeftijd van 5 jaar en heeft effect een heel leven.

Waar het vooral over gaat wanneer men onderwijs organiseert vanuit een systemisch perspectief is dat men, meer dan nu, oog heeft voor de relatie leraar/leerling. De leraar is niet alleen maar een bron van kennis, hij/zij is vooral mens net zoals de leerling. De kwaliteit van de relatie leraar/leerling is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Wanneer die relatie goed is, is er ook vertrouwen in mekaar en haalt men het gewenste resultaat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 april 2015 door .
%d bloggers liken dit: