SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

De zomer is voorbij… Wat brengt ons de herfst?

De_fiets

De zomer was prachtig. Veel zon, veel licht, warmte, …
800 km heb ik gefietst in de voorbije twee maanden en de maximale tripafstand was 15 km… Mijn auto stond aan de kant. Het was heerlijk. Bij momenten waren de afstanden toch te groot en nam ik de auto… waarop ik prompt een claustrofobisch gevoel kreeg in mijn kooi van Faraday.

In de tussentijd hebben we niet stil gezeten bij Switch. We dachten over het voorbije werkjaar en ook over het nieuwe dat start.

Over welke onderwerpen/vakken zich kunnen lenen als basis voor les-scenario’s. We werken deze onderwerpen dan samen met cursisten uit, testen ze in de klas met een groep leerlingen en bespreken vervolgens onze ervaring. We sturen het materiaal bij en verankeren de opgedane kennis.

Over hoe we systemisch denken en handelen effectiever kunnen integreren in de school- en klaspraktijk. In de voorbije twee jaren hebben wij opleidingen gegeven aan allerhande mensen uit diverse achtergronden. Dat waren kleuterleiders en ook docenten aan de universiteit…
We blijven echter in het ongewisse over wat gebeurt met de kennis en inzichten die deelnemers meenemen naar hun werkplek. Hoe groot is de transfer en gaat die dan naar leerlingen, of is het belangrijkste effect de relatie met collega’s, misschien inzicht in de eigen praktijk of in de organisatie van de school.
Vandaar ons voorstel om een “terugkomdag” te houden waarop deelnemers uit de voorbije sessies hierover van gedachten kunnen wisselen (voorzien januari 2016).

Het is ons inziens ook effectiever om met een hele school aan het onderwerp te werken om zo de schoolcultuur te helpen evolueren en leerlingen en leraren systeemvaardigheden bij te brengen. Daarover zijn onderhandelingen aan de gang met een aantal instanties, maar scholen of scholengroepen kunnen ook zelf initiatief nemen.

Wat staat al op de agenda: https://systeemdenken.me/agenda-3/ 

Guus en ik kijken er naar uit om samen met jullie te ervaren en te leren hoe we dit programma tot leven brengen in de hoofden, harten en handen van leraren en hun leerlingen.

Tot ziens!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 september 2015 door .
%d bloggers liken dit: