SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Hedendaags onderwijs

Maandag 14meeting-coach-300x250 december mocht ik de afsluitende rondetafel bijwonen, georganiseerd in het kader van OpTaFeL een burgerinitiatief van PPW – KU Leuven. Via een student was ik al betrokken van bij de start en kon zien en ervaren hoe studenten 3e bachelor een oefening deden in “real time”.  lees meer

Op het evaluatiemoment voor studenten kwam heel wat feedback over dat “real time” en wat het voor hen betekende om met “echte mensen in een echt project” aan de slag te gaan en niet in een simulatie. Bij het bespreken van het proces werd duidelijk dat een deel van de groep het draaiboek erg sturend vond… waarop één iemand liet weten dat er altijd voorafgaand overleg was en dat het draaiboek telkens werd aangepast aan de suggesties van de studenten. Anderen vonden dan weer dat er  te weinig zekerheden waren, dat er regelmatig het antwoord kwam “tja, dat weten we (nog) niet”.  Ook het vinden van een representatief panel van 10 welwillende burgers was niet vanzelfsprekend. Het was best spannend voor deze jongeren en ik vermoed dat ze tijdens het proces niet altijd beseften wat er gaande was en wat er geleerd werd of geleerd kon worden. Dat gebeurt dan misschien in de komende weken waar ze de link naar theorie leggen en inzicht kan ontstaan. Leren vanuit de ervaring dus.

Na het evaluatiemoment voor de studenten kwam een algemene evaluatie en clustering van onderwerpen en werelden gevolgd door een kleine discussie met een panel van onderwijsexperten, de burgers en de studenten.

Het geheel werd afgerond door een boodschap van de minister die de studenten en de docenten feliciteerde met het project dat voor hen als overheid erg waardevol was. De Minister neemt vanaf januari 2016 een vergelijkbaar initiatief en kan van de inzichten en ervaring gebruikmaken die ontstonden via deze “piloot”. Erg lovende woorden ook voor de studenten die al doende heel wat sociale vaardigheden en relaties hebben ontwikkeld.

De discussie en de gesprekken die heersten waren heel bemoedigend voor mij. Ik hoorde een tendens naar autonomie, een pleidooi voor het relationele aspect van onderwijs , voor authenticiteit, voor “zeker geen gereguleerd overheidsonderwijs”.
Er is veel aandacht voor het welzijn van leerlingen EN leraren en er werd op gewezen dat onderwijs op heel andere manieren kan georganiseerd worden dan wat vandaag in de doorsnee school gebeurt. Het initiatief daarvoor legt de overheid bij de scholen… en de ouders…
Veel is mogelijk. Wij  zijn al begonnen… Wie doet mee?

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 december 2015 door .
%d bloggers liken dit: