SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Without difference there can be no meaning!

vogelschnabel-1024x592

Het zal begin oktober geweest zijn toen ik dit zinnetje las op een papier dat ik nam uit een stapel bestemd voor kladgebruik…

Het sneed mijn adem af. Het stond daar zonder enige verwijzing in een cursus communicatie van de VUB en ik werd heel nieuwsgierig.
Enkele dagen later was ik onderweg met Luc Hoebeke en ik vertelde hem over mijn vondst en hoe dit zinnetje  in al zijn eenvoud mij zo raakte. Hij legde onmiddellijk de link naar Gregory Bateson, een van de founding fathers van de systeemtheorie. “Information is a difference that creates a difference”. lees meer

In de voorbije jaren heeft standaardisatie stevig voet aan de grond gekregen in het onderwijs. Standaardisatie vereenvoudigt de controle, het meten is weten. Op zich niets op tegen voor stopcontacten, strijkijzers, koelkasten, vliegtuigen, …  Maar is het ook geschikt voor mensen?

Het onderwijslandschap in Vlaanderen en Brussel is erg homogeen georganiseerd, gestandaardiseerd… gericht op opbrengst en resultaat, onderdeel van het economische gebeuren, van de markt… Onderwijs geeft werk aan een grote groep mensen. De mensen die wij zien op onze bijeenkomsten geven blijk van een grote behoefte aan meer authenticiteit, meer autonomie. Dat kan leiden tot minder standaardisatie, meer diversiteit, meer persoonlijkheid en identiteit. Tot wrijving en vertraging en daardoor, als we dat willen, ook tot nieuwe betekenis en inzicht.
Whithout difference there can be no meaning!

Van harte een betekenisvol 2016 toegewenst!

Rita Dehaes

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 januari 2016 door .
%d bloggers liken dit: