SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

To be or not …

to-be-2e-x-001-bewerkt

In 2016 was netwerken en zichtbaar zijn een belangrijke focus. Het heeft heel wat opgeleverd aan nieuwe contacten en nieuwe inzichten. Hoewel ik geen fan ben van facebook stel ik vast dat het een belangrijk medium is om in contact te komen met initiatieven en hun evolutie te volgen.

Ook krijg ik meer en meer het gevoel dat het fenomeen systeemdenken ingang vindt in het dagdagelijkse discours, in reportages op radio en televisie, in artikels in kranten en op nieuwssites.

Enkele voorbeelden van de rijke oogst aan nieuwe inzichten en/of bevestiging van de evolutie in mijn eigen denken:
Andreas Weber – Enlivenment – Heinrich Böllstiftung; publication series ecology volume 31  living thing – Heinrich-Böll-Stiftung  
Dit essay, een eye – opener, voegt een criterium toe aan mijn beslissingstrajecten… “hoeveel leven voegt deze keuze toe en voor wie?”.

In de lente een online cursus systeemdenken gevolgd bij Fritjof Capra waardoor mijn aandacht meer gevestigd werd op het belang van permacultuur, ook intermenselijke permacultuur.   http://www.capracourse.net/

Karl Polanyi – The great transformation – voor het eerst gepubliceerd in 1944 maar o zo actueel!   PDF]The Great Transformation – INCT/PPED
Een citaat… “As long as he is true to his task of creating more abundant freedom for all, he need not to fear that either power or planning will turn against him and destroy the freedom he is building by their instrumentality. This is the meaning of freedom in a complex society; it gives us all the certainty that we need.”

Malik Kennan – knack 27 juli 2016 – Wat vanzelfsprekend is, buiten kijf staat, wordt niet langer besproken!
Een stukje … “Ik denk dat het onvermijdelijk en belangrijk is dat mensen in staat zijn om aanstoot te geven aan anderen zonder te hoeven vrezen voor vervolging. De grens moet liggen bij directe oproep tot geweld.
Iedere maatschappelijke vooruitgang kan alleen worden bereikt door vroeg of laat de gevoeligheid van anderen te kwetsen. Het recht op vrije meningsuiting is belangrijk, omdat het een permanente uitdaging biedt aan zaken die zogenaamd “buiten kijf” staan. Beperken moet je die vrijheid nooit. Juist minderheden leiden eronder wanneer de vrije meningsuiting wordt beperkt.
Waarom?
Omdat het idee dat er iets is wat je niet mag zeggen, altijd in het voordeel werkt van de mensen en groepen met invloed. Voor hen is het wel zo prettig dat bepaalde zaken niet mogen worden betwijfeld, want zo houden zij hun machtspositie. Wanneer we restricties opleggen aan de vrije meningsuiting, zogenaamd om kwetsbare groepen te beschermen, beperken we uiteindelijk ook de mogelijkheid van die kwetsbare groepen om de overheersende klasse en de dominante ideeën ter discussie te stellen.”

Kwame Anthony Appiah – filosoof  http://www.standaard.be/cnt/dmf20161231_02652664
“Als mensen elkaar alleen afsnauwen, kan je geen compromissen zoeken. Eerst moet de wil er zijn om het gesprek te voeren”.
Zijn boek ‘De erecode’ ligt klaar op mijn tafel…

Kerstessay 2017 4e deel – Karel Verhoeven
… De zucht om terug thuis te kunnen komen, om kracht en autonomie te herstellen, om de vrijheid te vrijwaren om authentiek jezelf te kunnen zijn, de hang naar meer beschutting en een nieuwe verbondenheid, het geloof in de kracht van het eigene, het gevoel dat een gemeenschap niet samenvalt met een markt en dat een individu meer is dan een consument, de vaststelling dat identiteit te schraal wordt als ze is uitgekleed tot de mogelijkheid om alles te kunnen worden wat je maar wil, de eis om gehoord te worden en weer meer controle te krijgen, de vrijheid om grenzen te kunnen stellen. Daarover had ik het in de vorige afleveringen. Als reguliere politiek uit het defensief wil treden tegenover de populistische aanvallen, zal ook zij die verlangens tot haar inzet moeten maken.

To be or not,
To be, that’s the question.

Voor 2017 blijven we beschikbaar voor het geven van opleiding over systeemdenken en  begeleiding vanuit een systeembenadering en focussen we op nieuwe onderwijsvormen en de ondersteuning van hun ontwikkeling. Ik streef er ook naar om dit initiatief, systeemdenken, wijze wetenschap voor complexe vraagstukken (mijn koesterproject dat vooral tijd neemt), te laten evolueren naar een vorm die economisch duurzaam is en naast persoonlijk leren ook inkomen genereert.
Wordt vervolgd…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 januari 2017 door .
%d bloggers liken dit: