SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Theodore Dalrymple

projectie en probleemoplossingEen stukje uit een artikel in de Groene Amsterdammer over de impact van ICT op ons leven en dat van onze kinderen, op het weten en de wijsheid die daar mogelijks kan uit ontstaan.

…  Weinig mensen zouden er echter genoegen mee nemen onderwijs slechts te beschouwen als de voorbereiding van kinderen en jongvolwassenen op een leven lang arbeid, hoe belangrijk deze functie ook moge zijn. We hebben niet alleen een economie om te ontwikkelen, maar ook een beschaving om in stand te houden, en hoezeer technologische ontwikkelingen onze levens ook hebben beïnvloed, er zijn nog steeds veel onderliggende menselijke constanten. Mislukte liefdesrelaties leiden bij ons nog steeds tot een hoop miserie; we jubelen nog steeds over successen. Hoe overvloedig onze levens ook mogen zijn in materieel opzicht, een tragedie is nooit meer dan één ongeluk van ons verwijderd. We moeten nog steeds weten hoe te leven, met anderen compromissen te sluiten, tegenspoed, teleurstelling en lijden te dragen, het goede en het schone te zoeken, ons te verhouden tot onze sterfelijkheid, enzovoort.

link naar het artikel in de Groene Amsterdammer

Theodore Dalrymple is essayist en psychiater. Hij maakte naam met Life at the Bottom: The Worldview that Makes the Underclass (in het Nederlands vertaald als Leven aan de onderkant). Dit is een licht ingekorte versie van een artikel in debundel Onderwijs in tijden van digitalisering (redactie Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk, uitgeverij Boom). De boekpresentatie is op zaterdag 20 mei tijdens het symposium ‘Taal en digitaal’. Zie: beteronderwijsnederland.nl.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 mei 2017 door .
%d bloggers liken dit: