SYSTEEMDENKEN

Wijze Wetenschap voor complexe vraagstukken

Leraren scholen bij!

Work-in-progress.jpg.644x739_q100

Leraren scholen bij dat is geweten. Ze doen het vooral in hun privétijd en over onderwerpen die ze zelf belangrijk vinden. Een groep leraren onder de koepel van de Onderwijscoöperatie onderzocht wat bijscholen betekent voor leraren en wat  de effecten zijn. https://www.onderwijscooperatie.nl/staat-leraar-2016/
Trouw schreef er een artikel over. http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/4280258/2016/04/12/School-profiteert-nauwelijks-van-bijscholing-leraar.dhtml

Hier verbinden we beiden omdat het ook mijn perceptie is dat de informatie, kennis en ervaring die leraren opdoen in de workshops die we geven, voor hen wel degelijk een verrijking is. Dat betekent echter niet dat ze kunnen, willen, of mogen delen met hun collega’s wat ze leerden.

Systeemdenken integreren in onderwijs vraagt een “whole school approach”, een herziening van heel de werking, pedagogisch, organisatorisch, infrastructuur, … , op alle niveaus, leerlingen, leraren, ouders, schoolorganisatie, schoolomgeving, …

Geen klein bier! Misschien is het eenvoudiger om van nul te beginnen met leraren, leerlingen en ouders, overheden, geldschieters,  die zoekende zijn naar een  geactualiseerde  vorm van onderwijs. Niet met de bedoeling HET ONDERWIJS te veranderen maar om een vorm toe te voegen die meer mogelijkheden biedt op het vlak van kritisch denken vanuit een waardenkader, samenwerken in gelijkheid en verschil, democratische besluitvorming, … een school als een “work in progress”.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 april 2016 door .
%d bloggers liken dit: